Pro koho jsou intenzifikační techniky vhodné?

Intenzifikační techniky jsou nástrojem, který za správného uchopení dokáže posunout svalový růst i tréninkové myšlení na další úroveň. Touto větou jsme vlastně již částečně odpověděli. Intenzifikační techniky totiž znamenají posun z úrovně X na úroveň Y, tudíž jakmile zvládáme první úroveň, tedy bezchybnou techniku všech cviků, tedy jsme schopni sval zapojit a držet jej ve správné technice až do selhání, jsme připraveni přejít na další level. Z toho zároveň plyne, že intenzifikační techniky typu vynucená opakování, negativní opakování, pauzované cviky, supersérie a další... nejsou zcela vhodné pro začátečníky. Začátečníkem ale v tomto případě určitě nedefinujeme někoho, kdo cvičí méně než 10 let, ale někoho, kdo ještě nezvládá správnou techniku s potřebnou jistotou. 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Dorian Yates (@thedorianyates)

Intenzifikační techniky jsou metodou, která dokáže procítění a svalové napětí prohloubit a zefektivnit, čímž jsou svalová vlákna déle a intenzivněji zatěžována, z čehož ve zkratce plyne větší nutnost překonávání svalové bolesti. Tím doplňujeme předchozí tvrzení o tom, že na tyto techniky není připraven pouze ten, kdo zvládá techniku, nýbrž zároveň ten, kdo je ochoten pro pokrok překonat i větší a delší bolest něž kdykoli předtím. Intenzifikační techniky tedy nejenže prověří naši techniku, propojení svalu s myslí, ale i mentální vytrvalost. 

INTENZIFIKAČNÍ TECHNIKY a na co při nich dbát, V BODECH: 

1) Základem je příprava na takovou sérii, tedy minimálně 2 přípravné série, které nás nevyčerpají a na kterých danou partii správně rozcvičíme. 

2) Doporučejeme dbát i na trénink mobility a strečink, tato kombinace také napomůže k většímu citu při daném opakování. 

3) Na řadu intenzifikančích technik se využití sparing partnera nevyhnete, proto si jej vybírejte moudře. Je nutné, aby byl sparing zhruba stejně (ne-li více) výkonný než vy, protože v případě vašeho selhání při sérii (např. bench press) musí být dostatečně silný na to, aby dokázal váhu vytáhnout třeba kompletně místo vás. 

4) TECHNIKA, TECHNIKA a TECHNIKA... ta je základem pro využití intenzifikačních technik, které vás jedině pak dokážou posunout dál. Správnou technikou se zároveň zvyšuje šance zamezení zranění, které se mnohdy stávají jen proto, že cvičenec ignoruje to, co mu jeho tělo naznačuje.