Pauzované cviky a jejich využití

Pauzované cviky jsou intenzifikační technikou, jejíž zařazení do tréninku dokáže posunout výkonnost a svalové napětí na docela jinou úroveň. Obecně lze říct, že princip pauzovaných cviků leží v tom, že do dráhy pohybu přidáme několikavteřinovou pauzu, během které ale váhu stále držíme. Pauzované cviky tak mohou na první dojem připomínat běžnou kontrakci, jenže několikavteřinovou pauzu zde, narozdíl od kontrakce, můžeme přidat do jakékoli fáze pohybu. Pouze se nedoporučuje umístit pauzu do horní fáze pohybu, ve které svaly nejsou pod žádoucím napětím. 

PAUZOVANÉ CVIKY A NA CO PŘI NICH MYSLET, V BODECH:

1) Nepodcenit rozehřátí, sval již musí být v případě takto náročné série plně rozcvičený a připravený. 

2) Dobře zapřemýšlejte nad tím, u jakého cviku několikavteřinovou pauzu zařadíte a v jaké jeho fázi ji zařadíte. Existují totiž jedinci, kterým by například v jistých fázích pohybu mohla několikavteřinová kontrakce způsobovat potíže, například ve spodní fázi dřepu. 

3) S bodem číslo 2 souvisí tento bod, tedy nepodceňujte trénink mobility, myslete i na pravidelný strečink. Tato kombinace vám napomůže k většímu rozsahu pohybu i k celkové kontrole váhy. 

4) U této intenzifikační techniky může dojít k neočekávanému selhání, kdy špatně odhadneme svoje síly a činku již nemusíme zvládnout vrátit zpět na své místo, například při bench pressu. Z toho důvodu si v případě této nejistoty vyberte správně svého sparing partnera. 

 

Jak už to u většiny intenzifikačních technik bývá, jejich potenciál dokáže plně využít a docenit především ten, kdo již má techniku daného cviku plně naučenou. Intenzifikační techniky jsou totiž jakýmsi nástrojem, který dokáže posunout již zaběhlou úroveň tréninku o další úroveň dál. Tím pádem jejich aplikace nemusí být pro začínající cvičence prospěšná, pokud zatím neovládají techniku cviku na 100 %. 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Brett “The Butcher” Wilkin (@brett_wilkin)