Co znamená cvičení do selhání?

Cvičení do selhání můžeme zařadit mezi nejdůležitější intenzifikační techniky. Pochopení správného svalového selhání tak vede ke svalové hypertrofii. Ačkoli se tato technika dle názvu zdá jako jasná, existuje poměrně vysoký počet cvičenců, kteří mají v této intenzifikační technice rezervy. Nejčastěji se tak děje z toho důvodu, že cvičení do selhání vyžaduje zkušenost. Vedle zkušenosti, která pramení ze správné techniky provedení, je zásadní odhodlání a motivace. 

Jak a v jakém rozsahu cvičení do selhání aplikujete, závisí na Vaší výkonnosti a cílech, zde ale představíme základní rysy této techniky: 

1) Buďte vždy dostatečně rozcvičení a rozehřátí, než se pustíte do takové série. Je vhodné používat aspoň 2-3 přípravné série s malou zátěží a intezitou, abychom do série vstoupili skutečně připraveni a zamezili tak zbytečnému zranění. 

2) Cvičení do selhání znamená provést sérii až do takového bodu, kde již nedokážeme udělat ani jedno opakování navíc v pozitivní fázi - Tedy tu část pohybu, kdy jdeme s osou nahoru, například dřep, či zvednutí bench pressu od hrudníku. 

3) Selhání musí nastat vždy ve fázi, kdy nejsme schopni provést ani jedno opakování navíc se správnou technikou. Pokud byste pro další opakování museli používat neúplný rozsah, či jakkoli šidit techniku cviku, sérii ukončete. 

4) V souvislosti s touto technikou myslete i na pravidelné deloady, učte se poslouchat své tělo. Sledujte svou regeneraci, svůj spánek. 

5) Zároveň doporučujeme dávat důraz na zlepšování se v propojení mysli a svalu, hledání způsobu a takové váhy, se kterou se do svalu nejlépe dostanete. Nezapomínejme na to, že cvičíme pro svalový růst, proto je nezbytné, aby byl sval pod napětím až do svého selhání, nikoli aby z napětí během série “odcházel“ tím, že začneme s činkou nepřiměřeně házet jen proto, že jsme si zvolili příliš velkou zátěž. Volme tedy jen takovou zátěž, se kterou zvládneme sval zapojit efektivně. 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Dennis Wolf (@dennisbigbadwolf)